Veiligheid en vrijheid bij Dementie

Francien van de Ven

+31 (0) 6-1585 9161

Veiligheid en vrijheid bij dementie

Twee van de heetste hangijzers bij Alzheimer en andere vormen van dementie zijn vrijheid en veiligheid. We kennen allemaal de verhalen van iemand die aan dementie lijdt die een pan op het vuur liet droog koken of tijdens het boodschappen doen de weg kwijtraakte. Toch is ook bij mensen met dementie, net als bij ieder ander, de wens naar vrijheid groot; niemand wil vrijwillig zijn of haar onafhankelijk opgeven.

De valkuil voor mensen die zorgen voor iemand die aan dementie lijdt is om te beschermend te worden. Met veel meer ‘zorgen’ voor de verzorgende en vrijheidsbeperkingen voor de patiënt als gevolg. Valt dit te voorkomen? Jazeker!

Jan vertelt in bovenstaand filmpje uit eigen ervaring

Dementie, sluit niet op

Mensen met dementie hebben ook recht op vrijheid. Opsluiten of achter veilige deuren mag geen eerste optie zijn.

Ik ben uw gesprekspartner

Vrijheid en veiligheid bij dementie kunnen worden vergroot als dilemma’s worden besproken en nieuwe inzichten worden gedeeld. Speciaal hiervoor kunt u een dialoogbijeenkomst organiseren rondom het thema ‘vrijheid en veiligheid.’ Deze dialoogbijeenkomsten zijn geschikt voor iedereen die te maken krijgen met dementie. Aan de hand van korte filmpjes worden voorbeelden geschetst en oplossingen aangedragen. Door het taboe rondom dementie te doorbreken en er met elkaar over te spreken ontstaan er waardevolle inzichten.

Wilt u een dialoogavond organiseren over vrijheid en veiligheid bij dementie? Schakel dan mij in als gesprekspartner! Ik ben verbonden aan het project ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’ als gespreksleider en navigeer u, en de overige bezoekers van de bijeenkomst, met veel plezier en geduld door de gespreksstof die ontstaat.

Voor meer informatie over het project ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’ kunt u op deze website kijken: www.vrijheidenveiligheid.nl. Uiteraard kunt u ook contact zoeken met mij persoonlijk via het contactformulier of door te bellen naar 06-158 591 61.

0
    0
    Jouw mandje
    Jouw mandje is leegTerug naar de winkel