Persbericht

Francien van de Ven

+31 (0) 6-1585 9161

Persbericht boek hoe dan?

Helmond – Schrijfster van nieuw boek over ziekte van Alzheimer: ‘Dementie hoeft niet heel vervelend te zijn als je je verwachtingen maar aanpast’

HELMOND – Francien van de Ven zorgt zelf voor dementen. Ze heeft – niet voor de eerste keer – een boek (Hoe dan?) geschreven voor gelijkgestemden in de zorg die de hulp aan mensen met de ziekte van Alzheimer willen verbeteren. ‘Je moet ze stimuleren.’

,,Medewerkers hebben geen pauze, maar drinken samen met de bewoners koffie bij ‘hun thuis’. Het zijn geen patiënten maar bewoners. Het is geen instelling maar een woonhuis en wij hebben geen gesloten deuren dus mensen kunnen zó weglopen. Maar daardoor kiezen ze er juist voor om te blijven. Elke dag hebben ze activiteiten en het is heel belangrijk om iemand met dementie veel complimenten en ‘altijd gelijk’ te geven. Door gewóón te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie verbeteren.”

Volgens manager Francien van de Ven zijn het zomaar enkele gewoontes die worden toegepast in Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout. Het zijn heel bewuste keuzes met een duidelijke filosofie erachter. Ze staat voor honderd procent achter deze aanpak en schreef er een boek over, genaamd Hoe dan? Het is inspirerend voor mensen in de zorg en het kan helpen om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren. In het boek staan praktijkverhalen, interviews met collega’s en veel praktische tips en handreikingen voor mensen die leven of werken met mensen met dementie. Ook geven enkele ‘veranderaars’ hun visie op het nieuwe denken. ,,Het is allemaal al vaak verteld maar nu staat het ook op papier.”

Iets moet veranderen

Francien van de Ven werkt al jarenlang met veel passie in de begeleiding voor mensen met dementie. Ze geeft regelmatig rondleidingen op het ouderenlandgoed en verzorgt lezingen aan bestuurders en verzorgers. ,,Ik zie het overal weer gebeuren: Iedereen kijkt en wijst naar elkaar en roept dat er iets moet veranderen… Maar er moet overál wat veranderen, in de opleidingen, bij het management én op de werkvloer.”

Niet dementerend

Ze gruwt van het woord ‘dementerend’! ,,Je zegt ook niet dat iemand kankerend is. De bewoners zijn niet dementerend en niet dement. Ze ‘hebben dementie’,” zegt ze fel.

,,Grootste probleem daarbij is de passiviteit. De meeste bewoners met dementie doen uit zichzelf weinig en zitten apathisch op hun stoel. Ze gaan niet zelf aan de wandel of met iets aan de gang. Je moet ze stimuleren en activeren. Want juist die beweging is zo belangrijk. Hoe je dat het beste kunt doen, staat in het boek,” vertelt Van de Ven. ,,Mantelzorgers die -vaak door de jarenlange hoge druk- uiteindelijk kiezen voor een verzorgingshuis, zijn kritisch. Wat is de visie en zijn er activiteiten?”

Teleurgesteld

,,Dementie hoeft niet heel vervelend te zijn als je je verwachtingen maar aanpast. Als je verwacht dat je vader met dementie in een gevorderd stadium je naam nog kent en weet wat ie vanochtend heeft gegeten, dan word je teleurgesteld. Voor de omgeving is dat lastiger dan voor vader zelf want mensen met dementie hebben doorgaans weinig inzicht in de eigen ziekte. Ook vergeten is er aan de orde van de dag.”

Volgens Van de Ven voelen mensen met dementie wel juist haarfijn aan hoe de sfeer is in een groep. Of het gezellig is en warm. Of de medewerkers er zin in hebben. Die dingen. ,,Bij Grootenhout selecteren wij onze medewerkers dan ook op vrolijkheid. Dat zijn de bakens.”

Nederland telt zo’n 250.000 mensen met dementie, waarvan er 70 % nog thuis wonen. Een op de vijf mensen krijgt het. Over enkele decennia zijn het er naar verwachting 500.000. Dit heeft vooral te maken met de hogere levensverwachting.

Van de Ven schreef eerder het boek ‘Dementie in beeld’. Dat was een persoonlijk verhaal over de zorg voor haar schoonvader. Het nieuwe boek bekijkt dementie vooral vanuit de professionele kant. Het kost € 14,95 en is te verkrijgen via francienvandeven.nl of bol.com.

Je kunt het boek "Hoe dan?" bestellen in mijn boekwinkel op deze website.

De verandering in de zorg voor mensen met dementie begint bij jou! Verbeter de wereld, verander jezelf.

0
    0
    Jouw mandje
    Jouw mandje is leegTerug naar de winkel