Innovatiekring Dementie

Francien van de Ven

+31 (0) 6-1585 9161

Inspirerend verslag van 10 jaar zorgen voor mijn schoonvader

Ik moest een paar dagen nadenken, waarom juist dit boek mij zo trof. Het verslag van Francien van de Ven over de zorg voor haar schoonvader Herman. Het antwoord is heel simpel: het boek laat alles zien wat ik mensen met dementie en hun naasten gun!

Samen met haar schoonzus Tonnie heeft Francien ervoor gezorgd dat Herman na de diagnose Alzheimer tot aan het eind van zijn leven thuis kon blijven wonen. Hoe zij dat –samen met anderen– deden is enerzijds heel eenvoudig, maar juist deze ogenschijnlijke eenvoud vroeg heel veel wijsheid en empathie. Al lezend en kijkend naar de foto’s maak je het allemaal mee.

Als Herman vraagt hoe laat het is, wijzen ze naar de klok die een vaste plek heeft op de TV.  Zo behoudt hij het vermogen tot klokkijken, en daarmee een stukje zelfredzaamheid. Zijn bed maken ze niet op – liever maken ze het nog wat extra rommelig – zodat Herman het automatisch elke dag zelf doet en zo weer even beweging heeft, zijn rituelen behoudt én zich nuttig voelt. Op dezelfde manier gaat het met eten bereiden. Herman kan goed groente schoonmaken en daar helpt hij meestal dan ook graag bij. Als hij er een keer geen zin in heeft, zetten ze de bak gewoon voor hem neer en begint hij er vanzelf toch aan. Al hun vindingen ga ik hier niet verklappen, evenmin de creatieve oplossingen van Herman zelf. Lees, glimlach en verwonder u.

Sleep in Absolute Peace Wake up to Bright Sunshine

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Thuis

Ook bij Francien en Tonnie gaat niet alles vanzelf en wordt er soms ook het nodige van hun acceptatievermogen gevraagd. Bijvoorbeeld bij ongemakkelijke situaties in het sociale verkeer, of rond de lichamelijke verzorging. Maar hun vertrekpunt is dat het bij de dementie hoort. En dat Herman thuis het meest zelfredzaam blijft en daardoor ook het veiligst is.

Tips

Francien is intussen ook professioneel geschoold en werkzaam in de zorg voor mensen met dementie. Haar verslag besluit zij met 22 waardevolle tips die tegen de achtergrond van de geschiedenis met Herman extra kleur en betekenis krijgen. Op 24 februari 2016 is Herman van de Ven overleden, thuis in zijn eigen bed. Precies twee jaar later zag het boek het daglicht over de zorg in zijn laatste 10 jaar.  Een cadeau voor iedereen die zich wil laten sterken en inspireren in goede zorg voor mensen met dementie.

Stella Braam

Het boek van Francien deed mij denken aan het boek van Stella Braam, ‘Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader (2005). Beide boeken maken de belevingswereld van mensen met dementie en hun naasten voelbaar. En beide benaderen de problemen en uitdagingen op een positieve manier, luchtig en met humor op zijn tijd.  Waar het boek van Stella mij destijds inspireerde om mij met IDé in te gaan zetten voor betekenisvol leven met dementie, toont Franciens boek hoe zo’n leven er voor iemand uit kan zien.

Het boek heet ‘Dementie in beeld’ en kost € 14,95. Het is verkrijgbaar via de website van Francien ISBN: 978-90-824516-1-0

Bron: Innovatiekring Dementie | Elly Duijf | Klik hier voor link naar het origineel artikel

0
    0
    Jouw mandje
    Jouw mandje is leegTerug naar de winkel